خاورمیانه، منطقهای که سریعترین رشد را از لحاظ استفاده از ارزهای دیجیتال دارد، شدیدترین تضادها را بین ماهیت ارزهای دیجیتال به عنوان یک ارز ضد دولتی و تمایل رو به رشد دولتها برای استفاده از این فناوری برای مدرنسازی بازارها و نظارت بر فعالیتهای مالی، ارائه میدهد. از یک طرف، قانونگذاران کشورهای حوزه خلیج فارس با چشمانداز ادغام این فناوری در بازارهای مالی اصلی، مشتاقترین افراد برای همکاری و جذب کارآفرینان حوزه ارزهای دیجیتال هستند. از سوی دیگر، خاورمیانه دارای تمرکز بالایی از رژیمهای اقتدارگرا، ارزهای فیاتِ با تورم بالا و نهادهای تحریمشده است و تمایل کاربران برای جلوگیری از کنترل دولتها بر پول، شرایط را برای استفاده گسترده از ارزهای دیجیتال در این منطقه فراهم کرده است. بنابراین، به نظر میرسد که این منطقه عمدتاً اقتدارگرا، آینده را در یک سیستم مالی میبیند که اقتدار را به چالش میکشد. اما چه ارتباطی میان سیستم مالی، تورم، ارز دیجیتال و دولت ها وجود دارد؟ با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا این موضوع را بررسی کنیم.
دنیای جذاب رمزارزها را با ارز پلاس تجربه کنید!
همین حالا ثبتنام کنارز دیجیتال و دولت ها
بر اساس گزارشی که توسط شرکت امنیت ارزهای دیجیتال و بلاکچین چِینآنالیز (Chainalysis) منتشر شده، حجم تراکنشهای ارزهای دیجیتال در خاورمیانه سریعتر از هر منطقه دیگری در جهان در حال افزایش است. طبق گزارشها، پذیرش بیت کوین (BTC) در خاورمیانه در بالاترین سطح خود قرار دارد، اما به دلیل سیاستهای سختگیرانه دولتها در قبال بیتکوینرها، ارتباط ارز دیجیتال و دولت ها در سکوت انجام میشود.
استفاده غیرمجاز از این فناوری در بسیاری از نقاط این منطقه رایج است. برای مثال، بر اساس گزارش چِینآنالیز، ترکیه، کشوری با بیشترین میزان تورم، اگرچه پرداختهای رمزارزی را سال گذشته ممنوع اعلام کرد، اما همچنان بزرگترین بازار ارزهای دیجیتال در منطقه به شمار میرود. در لبنان، کشوری که تورم بسیار بالا است و سیستم بانکی آن در حال فروپاشی است، پذیرش پرداختهای رمزارزی از نظر فنی غیرقانونی است، اما بیت کوین و استیبل کوین با پشتوانه دلار تتر (USDT) به جایگزینهای محبوبی برای سیستم پولی قانونی تبدیل شدهاند.
به گفته الکس گلدشتاین (Alex Gladstein)، مدیر ارشد استراتژی بنیاد حقوق بشر، در عربستان سعودی برخی از زنان مخفیانه از بیت کوین به عنوان جایگزینی برای حسابهای بانکیای استفاده میکنند که تحت نظارت بستگان مرد آنها است.
با این حال، نشانههایی وجود دارد که نشان میدهد دولت عربستان سعودی پس از اجتناب اولیه از بلاکچین، در حال متمایل شدن به استفاده از این فناوری است. در همین حال، همسایگان آن، ابوظبی، دبی و بحرین نیز در سالهای اخیر تلاش کردهاند که با شرکتهای رمزارزی همکاری کنند و چارچوبهای نظارتی جدیدی را ایجاد کنند که به این فناوری پاسخ دهد.
به گفته گلدشتاین، این دولتهای اقتدارگرا در حوزه خلیج فارس تا زمانی که بتوانند فناوری ارزهای دیجیتال را کنترل کنند، دلایل زیادی برای حمایت از آن دارند.
این رویکرد تا حد زیادی مورد توجه مدیران حوزه ارزهای دیجیتال نیز قرار گرفته است. چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao)، بنیانگذار و مدیرعامل بایننس، بزرگترین صرافی ارز دیجیتال در جهان، اخیراً در «هفته مالی ابوظبی» و «اجلاس خاورمیانه و شمال آفریقا مؤسسه میلکن (Milken Institute)» حضور داشته و سخنرانی کرده است. در این نشست، نوریل روبینی (Nouriel Roubini)، اقتصاددان شکاک، با استناد به این موضوع که صرافی ژائو در ایالات متحده به دلیل تخلفات احتمالی پولشویی تحت بررسی است، گفت که مقامات اماراتی باید او را از این کشور اخراج کنند. با این حال، زمانی که ژائو در این کشور بود، صرافی او مجوز جدیدی را از سوی تنظیمکننده امور مالی ابوظبی دریافت کرد.
جان دی آگوستینوف (John D’Agostino)، مشاور ارشد صرافی کوین بیس نیز در نشست میلکن گفت:
هر جا اعتماد کمتری به دولت ببینید، شاهد پذیرش تهاجمیتر فناوری بلاکچین خواهید بود.
با این حال، او دولت امارات متحده عربی را یک استثنا خواند و گفت:
شما یک دولت بسیار قابلاعتماد و محترم دارید که در استفاده از راهحلهای بلاکچینی در سطح دولت بسیار پیشرو است.
این لحن با لحن فعالان صنعت کریپتو در ایالات متحده بسیار متفاوت است. در این کشور، مدیران ارزهای دیجیتال به طور معمول علیه تنظیمکنندههای فدرال به دلیل کندی در انطباق با این فناوری، انتقاد میکنند. همچنین، برخی از شرکتهای رمزارزی نیز از تنظیمکنندههای ایالات متحده به دلیل جلوگیری از دسترسی آزاد به سیستم مالی شکایت کردهاند و در این بین، حتی یکی از بانکهای دوستدار بیت کوین در دادگاه استدلال کرده که کل سیستم فدرال رزرو خلاف قانون اساسی است.
باسیل آل عسکری (Basil Al Askari)، بنیانگذار پلتفرم سرمایهگذاری رمزارزی MidChains در ابوظبی، گفته که او اغلب با دیگر غولهای رمزارزی در مورد رابطه همکاری خود با دولت گفتوگو میکند. پلتفرم Midchains توسط صندوق ثروت مستقل اماراتی Mubadala حمایت میشود و از نزدیک با سازمان تنظیم مقررات خدمات مالی بازار جهانی ابوظبی برای کسب تأییدیه قبل از بازاریابی محصول خود، همکاری کرده است.
به گفته آل عسکری، بسیاری از بنیانگذاران حوزه رمزارزها که ابتدا وارد مناطق با قوانین مبهم و نامشخص شدهاند و بعداً سؤالاتی را مطرح کردهاند، رویکرد او را بیش از حد محتاطانه میدانند. او میگوید:
دیدگاه ما ابتدا قانونگذاری و سپس، تلاش برای پذیرش انبوه از طریق مؤسسات به شیوهای سازگار، بود.
جوزف دالاگو (Joseph Dallago)، بنیانگذار کارگزاری رمزارزی Rain نیز دیدگاه مشابهی دارد. او از سال ۲۰۱۷ با رگولاتورهای بحرین برای توسعه این شرکت همکاری نزدیک داشته است. او میگوید که اگرچه رویکرد مشترک در برخی مواقع سرعت او را کند میکند، اما ارزش صبر کردن را دارد. به گفته دالاگو، ماهیت ضد دولتی ارزهای دیجیتال نسبت به پتانسیل این فناوری برای خودکار کردن جریان پول، در اولویت پایینتری قرار دارد. او میگوید، هرچه باشد، در مورد ایجاد یک سیستم مالی با فناوری بسیار پیشرفته صحبت میکنیم.
خلاصه مطلب
در این مقاله به بررسی ارتباط بین ارز دیجیتال و دولت ها پرداختیم. در حالی که چندین کشور خاورمیانه همچنان معاملات و استخراج ارزهای دیجیتال را محدود میکنند، تحول دیجیتال در این منطقه با سرعت زیادی پیش میرود. اگرچه تحریمها و قوانین شناخت مشتری (KYC)، روند خرید ارزهای دیجیتال را برای مردم خاورمیانه دشوارتر کرده است، اما به دلیل افزایش تورم و تمایل کاربران برای حفظ قدرت خرید خود و تراکنش در بازارهای بینالمللی، آنها به طور فزایندهای راهی برای انجام این کار پیدا میکنند و انتظار میرود که همچنان به پیشروی خود ادامه دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید