پرایوسیکوینها یا رمزارزهای حریم شخصی توسط افرادی استفاده میشود که میخواهند معاملات مالی آنها ناشناس، محرمانه و غیرقابل ردیابی باشد. اگر به دنبال محرمانه نگه داشتن تراکنشهای مالی خود هستید و علاقهای به ردیابی خریدهای آنلاین خود توسط نهادهای شخص ثالث ندارید، لازم است با مفهوم پرایوسی کوین آشنا شوید. با ما در این مقاله همراه باشید.
دنیای جذاب رمزارزها را با ارز پلاس تجربه کنید!
همین حالا ثبتنام کنپرایوسی کوین چیست؟
توکنهای حریم خصوصی یا پرایوسی کوین ها، ارزهای دیجیتالی هستند که برای محافظت از حریم خصوصی کاربر و تراکنشهای آنها طراحی شدهاند. کاربرانی که به حریم خصوصی اهمیت زیادی میدهند، پرایوسی کوین ها را انتخاب میکنند. حریم خصوصی برای بسیاری از تراکنشهای مالی قانونی مورد نیاز است. فرض کنید که کسبوکاری از بلاکچین برای تراکنشهای مالی با فروشندگان استفاده میکند. بدون حریم خصوصی، یک فروشنده میتواند جزییات تراکنشهای مشتریان را ببیند و شاید بر اساس آنچه میبیند، قیمتها را افزایش دهد.
یا خرید آنلاین را در نظر بگیرید: مثلاً با کارت اعتباری خود یک چتر میخرید و فردای آن روز هر شرکت فروشنده چتر در جهان در صفحه شما یک تبلیغ میگذارد. با پرایوسی کوین، خریدهای شما برای ابزارهای ردیاب تراکنش قابل مشاهده نیست. با این حال، پرایوسی کوین ها میتوانند برای معاملات مجرمانه مانند خرید مواد مخدر، اسلحه و شناسههای جعلی نیز استفاده شوند.
پرایوسی کوین ها چگونه کار میکنند؟
برخی از پرایوسی کوین ها به طور پیشفرض خصوصی (Private) هستند. اما در بقیه موارد، کاربر خودش تنظیمات حریم خصوصی را انتخاب میکند. در چنین حالتی، یکی از مکانیسمهای حریم شخصی برای ناشناس کردن تراکنشهای کاربر اجرا میشود که در ادامه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
گواهیهای دانش صفر (ZERO-KNOWLEDGE PROOFS)
گواهیهای دانش صفر یا ZERO-KNOWLEDGE PROOFS، تکنیکهای رمزنگاری هستند که به هر کسی اجازه میدهند وجود چیزی را بدون افشای ماهیت واقعی آن ثابت کند. به عنوان مثال، پرایوسی کوین Zcash از ZKP برای محافظت از حریم خصوصی کاربران استفاده میکند. این گواهیها اجازه میدهند که تراکنشها بدون اشتراکگذاری اطلاعات تراکنش، مانند آدرس گیرنده، تأیید شوند.
مسکینگ (MASKING)
در این روش، پرایوسی کوین ها کد تراکنش اصلی را با استفاده از یک کد دیگر پنهان میکنند که ارتباط تراکنش را با هویت فرستنده اصلی قطع میکند.
امضاهای حلقوی (RING SIGNATURES)
امضای حلقوی مجموعهای از امضاهای واقعی است، اما تنها یکی متعلق به شخصی است که معامله را انجام میدهد. بنابراین، هویت آن شخص در میان گروهی از افراد پنهان میشود. توکن حریم شخصی مونرو (Monero) از امضاهای حلقوی استفاده میکند. مونرو تراکنشهای محرمانه حلقوی یا RingCT را در سال 2017 معرفی کرد. RingCT هویت فرستنده، گیرنده و مبلغ تراکنش را پنهان میکند.
آدرسهای مخفی
آدرسهای مخفی، کلید عمومی کاربر و مبلغ تراکنش را پنهان میکنند، اما نشان نمیدهند که چه محصول یا خدماتی و در چه مقداری خریداری شده است. آدرسهای مخفیانه توسط افرادی استفاده میشود که میخواهند کمکهای غیرانتفاعیشان ناشناس بماند. همچنین افرادی که میخواهند از مالیات اجتناب کنند، ممکن است از این توکنها استفاده کنند.
مسائل مربوط به توکنهای حریم شخصی
هیچ چیز در این دنیا قطعی نیست و این مسئله در محرمانگی توکنهای حریم شخصی نیز صدق میکند. بیشتر پرایوسی کوین ها به طور پیشفرض محرمانه یا خصوصی نیستند و کاربر باید بین حریم خصوصی و شفافیت یکی را انتخاب کند.
در پرایوسی کوین ها آسیبپذیریهایی وجود دارد که باعث از بین رفتن اعتماد کاربران میشوند. پرایوسی کوینها ممکن است روزی به یک گزینه قابل اعتماد و امن تبدیل شوند، با این حال، اعتماد کاربران به آنها اکنون پایین است. درنتیجه، بقای این توکنها ممکن است به رفع نگرانیهای امنیتی آن بستگی داشته باشد.
فراتر از امنیت، برخی مسائل دیگر در مورد پرایوسیکوین ها وجود دارد که عبارت اند از:
- کوین های حریم خصوصی را نمیتوان در قراردادهای هوشمند استفاده کرد.
- کوین های حریم خصوصی در برخی از صرافی های ارز دیجیتال مجاز نیستند.
- کوین های حریم خصوصی در سطح جهانی قانونی نیستند.
پرایوسی کوین ها و قراردادهای هوشمند
کوین های حریم خصوصی در قراردادهای هوشمند بلااستفاده هستند؛ زیرا امکان جاگذاری یک اسکریپت یا کد برنامهنویسی در تراکنشهای یک پرایوسی کوین وجود ندارد. این بدان معنا است که شما نمیتوانید توکن را از طریق قرارداد هوشمند جابهجا کنید که این امر به شدت میزان استفاده از توکن های حریم شخصی را محدود میکند.
پرایوسی کوین ها و صرافی های ارز دیجیتال
برخی از صرافیهای ارزهای دیجیتال اجازه فروش یا ترید پرایوسی کوین را در پلتفرمهای خود نمیدهند؛ زیرا این توکنها ممکن است برای پولشویی استفاده شوند. با این حال، هر ارز فیاتی نیز برای اهداف مجرمانه استفاده میشود، اما موارد مثبت آن بیشتر از موارد منفی است.
کوینهای حریم شخصی در همه جا قانونی نیستند!
کره جنوبی، استرالیا و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که کوین های حریم خصوصی را ممنوع کردهاند. طبق این مقاله مجله CPO، در پاییز سال 2022، صرافی Huobi، یکی از بزرگترین صرافیهای ارزهای دیجیتال چین، هفت کوین حریم خصوصی را از فهرست خارج کرد.
معروف ترین پرایوسی کوین ها کدامند؟
در حال حاضر (آوریل 2023)، سه پرایوسی کوین برتر بر اساس ارزش بازار عبارتند از مونرو (XMR)، زی کش (ZEC) و دش (DASH) که هر کدام با درجات مختلفی از محرمانگی همراه هستند.
مونرو از طریق استفاده از آدرسهای مخفی، امضاهای حلقوی و ringCT، در حال حاضر تنها ارز دیجیتال اصلی است که به طور پیشفرض ناشناس است. دش به عنوان یک فورک از بیت کوین راهاندازی شد و اکنون از رمزنگاری PrivateSend استفاده میکند. ZEC نیز شفاف است و به کاربران اجازه میدهد انتخاب کنند که چه زمانی اطلاعات تراکنش یا آدرس را به اشتراک بگذارند.
در بخش زیر معروفترین توکنهای حریم شخصی را به طور کوتاه معرفی میکنیم:
کلاک کوین (CLOAKCOIN)
کلاک کوین (CLOAK) خود را «آینده تراکنشهای محرمانه» معرفی میکند و وعده میدهد که از کاربران در مقابل سوءاستفاده از حریم خصوصی توسط شرکتها، دولتها و نظرسنجیهای سیاسی محافظت کنند. این توکن محرمانگی را به کاربران ارائه میکند و امکان انتقال پول غیرقابل ردیابی را نیز فراهم میآورد.
دش (DASH)
دش (DASH) با نام Xcoin متولد شد و به Darkcoin تغییر نام داد و به عنوان یک توکن برتر برای معاملات دارکنت شهرت زیادی به دست آورد. این پروژه سپس نام خود را به Dash تغییر داد.
دکرد (DCR)
دکرد (Decred) به خودی خود یک پرایوسی کوین نیست. با این حال، کاربران میتوانند تراکنشهای خود را با استفاده از CoinShuffle++ (به اختصار CSPP) خصوصی کنند. CoinShuffle یک پروتکل میکسر (Mixer) همتا به همتا (P2P) است که آدرسها را ناشناس میکند.
فیرو (FIRO)
فیرو (FIRO) از یک پروتکل حریم خصوصی به نام Lelantu Spark استفاده میکند. این پروتکل به کاربران اجازه میدهد که آدرسها را بدون اینکه در بلاکچین قابل جستوجو باشند، با استفاده از یک سیستم آدرسدهی غیرمتمرکز به اشتراک بگذارند. ضمن اینکه مبلغ تراکنشها نیز در این سیستم پنهان است.
گوست (GHOST)
گوست (GHOST) که به دست جان مکآفی تأسیس شد، از فناوری RingCT اسفاده میکند که هر دو طرف معامله را ناشناس میکند و همچنین مبالغ تراکنشها را پنهان میسازد.
هورایزن (ZEN)
ZEN توکن بومی پلتفرم کریپتو و زنجیره جانبی هورایزن (Horizen) است. کاربران میتوانند یک t-address (عمومی و شفاف) یا یک z-address (غیرقابل ردیابی و خصوصی) برای تراکنشهای خود انتخاب کنند.
کیپ نتوورک (KEEP)
کیپ نتوورک (Keep Network) میگوید که «اولین رایانه خصوصی اتریوم» است و کاربرانی که توکن KEEP را استیک میکنند میتوانند تا ۸۵ درصد سود سالانه (APY) کسب کنند. در سال 2021، کیپ نتوورک و NuCypher شبکههای خود را ادغام کردند تا شبکه Threshold را تشکیل دهند.
مونرو (XMR)
مونرو (XMR) یک پرایوسی کوین امن، خصوصی و غیر قابل ردیابی است. وب سایت آن رویکرد سه جانبه خود را برای حفظ حریم خصوصی توضیح میدهد: امضاهای حلقوی، معاملات محرمانه و آدرسهای مخفی.
نیو سایفر (NU)
نیوسایفر (NU) با استفاده از یک فرآیند رمزگذاری مجدد به نام PRE، حریم خصوصی را برای کاربران به ارمغلان میآورد. این پرایوسی کوین Umbral نامیده میشود و طبق وبسایت NuCypher، به کاربران اجازه میدهد بدون دسترسی به کلیدهای خصوصی، اطلاعات را مجدداً رمزگذاری کنند. طرفین در یک معامله حق رمزگشایی را به یکدیگر تفویض میکنند.
پایریت چین (ARRR)
پایریت چین (Pirate Chain) خود را «محرمانهترین ارز دیجیتال» و «یک بلاکچین واقعاً خصوصی و غیرمتمرکز» معرفی میکند. برخلاف برخی از توکنهای دیگر، حریم خصوصی در پایریت چین اختیاری نیست. این توکن از گواهی رمزنگاری zk-SNARKs استفاده میکند که منجر به تراکنشهای بسیار محرمانه و خصوصی میشود.
خلاصه مطلب
پرایوسی کوین ها با ارائه ابزاری برای تراکنش محرمانه، بلاکچینهای سنتی را به چالش میکشند. اما برای حفظ یک اکوسیستم امن کریپتو، نه شفافیت کامل و نه محرمانگی کامل هیچکدام ایدئال نیست. رگلاتورها به سطوح مناسبی از اختیارات قانونی و نظارتی برای کاهش فعالیتهای مخرب و محافظت از مردم نیاز دارند. در عین حال، کسبوکارها به ابزارهایی برای مقابله با فعالیتهای غیرقانونی و حفظ اطلاعات حساس نیاز دارند. بنابراین ما به پرایوسیکوینهایی نیاز داریم که یک تعادل بین این دو برقرار کرده باشند؛ یعنی حریم خصوصی و آزادی مالی را افزایش دهند و در عین حال شفافیت کافی را برای جلوگیری از سوءاستفاده توسط مجرمان فراهم کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید